torsdag 6 juli 2023

Rapport från Rikslägret i Idre 25-30 juni

Vilken härlig vecka vi hade i Idre!
Rikslägret i Idre Fjäll arrangeras av Svenska Orienteringsförbundet och genomförs för ungdomar 13-16 år samt junior/senior 17-26 år. Från oss deltog 3 st ungdomar, 1 st junior och 2 st ledare.

Båda lägren började med samling söndag kväll för att berätta om veckan som skulle komma. Aron, som deltog på junior/seniorlägret hade valt inriktning "tävling" och deltog, förutom på träningsaktiviteterna, på Idrefjälls 3-dagars med riktigt bra resultat i den svåra och utmanande terrängen. 

För deltagare i ungdomslägret så började lagtävlingen direkt efter samlingen med utmaning att samla poäng till onsdagens Äventyrsdag. Nedan följer deras upplägg av aktiviteter. 


På måndag förmiddag var det dags för övningen Fyra Hörn, som utgick från Nipfjällets vinterparkering och var fyra intervallbanor i svårorienterad terräng med vila mellan de fyra banorna. Övningens citat var "I´ve got a feeling we´re not in Skåne anymore". På eftermiddagen gav vi oss ut på långdistansen Fjäll-ol från Nipfjällets sommarparkering, med många utmaningar utöver uthålligheten en långdistans innebär. Övningens citat var "Allt solen rör vid är snabblöpt, Simba". 


På tisdag förmiddag valde ungdomarna att springa Sprint på området där start var bara ett stenkast från vår stuga. Övningens citat var "You´re a sprinter, Harry" av Hagrid. Vi ledare valde istället Kurvbildsträning vid Burusjön vars citat var "Use the curve, Luke!". På eftermiddagen valde vi Fjället runt som var en vägvalsträning runt Grjänåsvålen som är den topp där liftsystemet är uppbyggd kring. Övningens citat var "What goes around comes around" av Justin Timberlake. Denna eftermiddag hann vi även med minigolf och Hackaton, ungdomarnas egna forum att påverka orienteringens utveckling.


På onsdag förmiddag var det dags för Äventyrsdagen som genomfördes på vid fjällets norra liftsystem. Utifrån början av veckans insamling av poäng gjordes startlistan. Aktiviteten var utformade som som kontrollplockning där varje kontroll var värd olika många poäng. Vissa kontroller var bemannade och där fanns en utmaning man skulle klara av innan man fick stämpla. Där fick vi ledare i uppdrag att vara.




Efter en slitsam förmiddag och hällregn och åska så hoppade vi eftermiddagens träningspass och istället ägnade vi oss åt bad, vila, glassätning m.m. På kvällen spelade vi bowling. 


På torsdag förmiddag hade vädret blivit bättre och vi tog sikte på Städjans topp. På nedvägen körde vi Downhillmedel, vars start var på Städjans fjällsluttning. Övningens citat var "Some hills are worht melting for". På eftermiddagen var det Rikslägermästerskap och i år var aktiviteten obligatorisk och samma lag som på Äventyrsdagen gällde, däremot inte något sammanslaget resultat. Lagen startade med två minuters mellanrum och det var 8 sträckor som lagen samtidigt skulle ta sig an. Sträckorna hade olika teman och det var då lagets uppgift att se till att varje sträcklöpare fick springa på den sträckan som den var bäst lämpad för. Sträckornas teman var mosse, stig, backe, minne, vegetation, medel, brunbild och special. Ett väldigt trevligt arrangemang som vi nog tar med oss hem till vår egna verksamhet.
                                        




 
På fredag förmiddag lovades det kraftigt regn så vi gjorde oss ordning tidigt och åkte upp till Nipfjällets vinterparkering för den sista övningen Myrstack. Men vi hann inte hela banorna runt innan himlen öppnade sig och fick avbryta för att nå en lite torrare miljö i vår minibuss. Efter lunch åkte vi hemåt och efter ett stop vid Flottaren med fika och mat så rullande vi hem för att vila upp oss efter en riktigt lyckad, men jobbig, träningsvecka i Idre. Ett stort tack till Viveca som rattade bussen under hela veckan. Ny hoppas vi att fler hänger på lägret nästa år och kan ta del av denna upplevelse. Aron, Wilmer, Filip, Gustav, Viveca och Catherine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar